•  

Zoeken in Google

16 January 2013

Je zoekt iets eenvoudigs, maar zoeken in Google geeft je een hele lijst onbruikbare zoekresultaten. Hoe zorg je dat je bruikbare zoekresultaten krijgt? Hieronder lees je 4 onmisbare tips, die het zoeken in Google makkelijk maken.

Als je bedenkt hoeveel miljoenen websites er zijn, is het onvermijdelijk om goed te kunnen zoeken in Google. Maar zelfs als je duidelijk omschrijf wat je zoekt,  blijf je hele lijsten met pagina’s vinden waar je niet op zit te wachten. Nooit meer onnodig scrollen, of nutteloze sites aanklikken en kostbare tijd verspillen! 

1.       De juiste zoekmachine
De kans is groot dat je voornamelijk Google gebruikt bij het zoeken. Daar is prima, maar wel is het goed om de juiste versie van Google te gebruiken. Google doet aan geotargeting. Nederlanders stuurt Google automatisch naar .nl, ook al typ je .com in. Verwacht je je antwoord in het buitenland te vinden? Dan is het slim om in de internationale Google te zoeken. Dit doe je door te gaan naar www.google.com/nrc. NRC betekent: no country region. De keuze voor de juiste zoekmachine is de start op weg naar bruikbare zoekresultaten.

 2.       Denk als een schrijver en voorspel
De tekst van iedere website is door iemand geschreven. Kruip in het hoofd van die schrijver en probeer te voorspellen welke woorden hij gebruikt. Behalve de woorden van de schrijver te raden, helpt het ook te zoeken in de taal waarin je het antwoord verwacht. Google Translate helpt je met talen die je niet (goed) beheerst. Kun je bovendien een deel van het antwoord voorspellen? Dan help dat ook enorm om bruikbare zoekresultaten te krijgen. Denk daarbij aan zoekopdrachten als : ‘1 kilo is pond’, of ‘het spectrum aan kleuren bestaat uit’.

3.      
Verfijningstrucs voorkomen te veel zoekresultaten
Ook wanneer je de eerste twee tips gebruikt, krijg je vaak nog lange lijsten met zoeken in Google. Vaak komen er allerlei resultaten naar voren die niet zijn wat je zocht. Gelukkig kun je preciezer zoeken in Google, of bepaalde dingen weren. Dit zijn de belangrijkste verfijningstrucs voor bruikbare zoekresultaten op een rijtje:

- Laat weten dat je woorden bij elkaar wilt vinden en niet verspreid over de pagina. Zet de woorden  hiervoor “tussen aanhalingstekens”.

- Door de opdracht allintitle: doorzoek je alleen in de titels waarin jouw zoekwoorden voorkomen.

- Met de opdracht site: zoek je alleen binnen de site die jij opgeeft. Handig wanneer je weet waar je antwoord te vinden is.

- Met de opdracht filetype: zoek je alleen naar de opgegeven bestandtypes.

- Verwacht je een bepaalde pagina binnen een site waarop staat wat je zoekt? Dan kun je dit aangeven met de opdracht inurl:.

- Zoek je een jaartal, of getal dat je je niet precies herinnert? Door 3 puntjes te plaatsen tussen het laagst en hoogst mogelijke getal, zoek je naar álle tussenliggende getallen.

- Door een –minteken te plaatsen voor een woord, of de website zorg je dat deze niet tussen je zoekresultaten eindigt.

-& Voor een woord of getal dat je niet weet kun je een *sterretje invullen!

4.      
Controleer je antwoord
Wil je zeker weten dat het antwoord dat je in Google hebt gevonden juist is? Combineert je zoekterm en antwoord dan in een tweede zoekpoging. Bij tegenstrijdige antwoorden, of twijfel kun je betrouwbare bronnen vinden door te zoeken op: books.google.com (boeken) of scolar.google.com (wetenschappelijke bronnen). Met deze extra controle weet je niet alleen zeker dat je bruikbare zoekresultaten hebt gevonden, maar ook nog eens betrouwbare!

Met deze 4 tips verspil je nooit meer onnodige tijd aan zoekopdrachten in Google. Zeker wanneer je de verschillende trucs combineert zoek je heel precies. Open Google en test het, je zult zien dat wat je vindt veel beter aansluit op wat je wilde vinden!

Inspiratie bron: Henk van Ess – De Google code


Referenties

riengoed
"De juiste zichtbaarheid en vindbaarheid is voor een basisschool als Confetti van levensbelang. Realimpact brengt onze doelgroep in contact met ons en zorgt dat het daar niet bij blijft."
- Basisschool Confetti, Arnhem

Onze specialisten

Brenda Knoll
Design specialist
Brenda Knoll
Realimpact BV
Louise Michelstraat 4
6843TB Arnhem
Tel: 026-2100.202
KvK: 56362129

Realimpact DE
Hauptstrasse 22
39393 Gunsleben
Duitsland
Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement | Copyright © Realimpact BV