•  

Gratis SEO-tools

7 September 2015

Er bestaan diverse tegen betaling of gratis te downloaden SEO-tools. Wij richten ons op de gratis SEO-tools. Deze kunnen erg handig zijn bij het bepalen van een SEO-strategie. Dergelijke SEO-tools kun je inzetten om factoren te checken als:

  • Zoekwoorden;
  • Pagerank;
  • No-followlinks;
  • Concurrentie;
  • Laadsnelheid.

Maar welke kies je dan? Wat zijn bijvoorbeeld de populaire of bekendste SEO-tools. Wij hebben er een aantal verzameld.

1. SEO-tool: Zoekwoordplanner van Google Adwords
Dit is een gratis tool van Google zelf. Met deze tool kun je per zoekwoord bijvoorbeeld bepalen hoe groot de concurrentie of het zoekvolume daarvan is. Ook kun je er synoniemen van een zoekwoord vinden. Het enige wat je nodig hebt om deze tool te kunnen gebruiken, is een Google-account. Deze is gratis aan te maken en na het inloggen in Google Adwords kun je direct aan de slag.

2. SEO-tool: Pagerankchecker
Een veelgebruikte tool waarmee je de pagerank op kunt vragen is de PRchecker. Je tikt de url in en de pagerank wordt, indien bekend, direct getoond. Ook kun je deze tool aan de werkbalk van de browser koppelen. Op die manier zie je snel in één oogopslag de pagerank van een webpagina die je bezoekt.

3. SEO-tool: MOZ Open Site Explorer
Deze tool hoef je niet te installeren. Je bezoekt de website Moz.com en tikt slechts de url van je website in. Al snel zie je op een overzichtelijk wijze, hoe je website ervoor staat. Deze tool geeft niet alleen informatie over eerder genoemde factoren, maar ook over metadata, de interne en externe links enz.

4. SEO-tool: SEO-toolbar van Moz
Heb je liever een SEO-tool waarbij je alles in één keer op de werkbalk kunt zien, en gebruik je de Chrome of Firefox? Voeg dan de SEO-toolbar van Moz.com toe aan je werkbalk. Ook dit is snel en eenvoudig te regelen via hun site. Deze tool geeft niet alleen informatie over eerder genoemde factoren, maar ook over metadata, de interne en externe links enz.

5. SEO-tool: Google Analytics
Dit gratis analyseprogramma van Google mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje Gratis SEO-tools. De analysetool biedt kostbare informatie over je website, maar ook bijvoorbeeld over je bezoekers en campagnes. Een kleine greep uit de vele mogelijke rapportagemogelijkheden:

  • Doelgroep (bv demografie, taal, leeftijd, interesses)
  • Acquisitie (bv traffic, sociaal, zoekmachineoptimalisatie)
  • Gedrag; (bv aantal sessie, bezoekduur, in- en uitstappunten)
  • Conversies; (bv behaalde doelen, E-Commerce)

Google verstrekt uitgebreide informatie over Google Analytics 

Nog even dit:
Misschien overbodig om te melden, maar toch melden wij dat je met al die tools natuurlijk ook de websites van de concurrent kunt checken!

Over de auteur
Rietje Plugge (Linkedin profiel) schrijft als SEO tekstschrijver bij Realimpact en blogt over ontwikkelingen op het vlak van zoekmachine optimalisatie en content marketing.

 


Referenties

Maximumbeauty
"Wij krijgen door de inzet van Realimpact maandelijks nieuwe klanten binnen. Wij zijn zeer tevreden met de inzet en betrokkenheid van onze adviseur. Helder, meedenkend, transparant en zakelijk!"
- Schoonheidssalon Maximum Beauty, Rotterdam

Onze specialisten

Juul Dijkhuis
Financieel blogger
juul dijkhuis
Realimpact BV
Louise Michelstraat 4
6843TB Arnhem
Tel: 026-2100.202
KvK: 56362129

Realimpact DE
Hauptstrasse 22
39393 Gunsleben
Duitsland
Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement | Copyright © Realimpact BV